• Novinky

            • Červený kríž pomáha a učí...

            • 8. máj – Svetový deň Červeného kríža a Červeného polmesiaca

              Poskytnúť prvú pomoc a zachrániť tak život môže každý, bez ohľadu na vek. Základné zásady poskytnutia prvej pomoci sú jednoduché. Na prvom mieste musí byť ochota pomôcť a bezpečnosť pri poskytovaní prvej pomoci, ďalej je potrebné zhodnotiť situáciu, zistiť príznaky úrazu či ochorenia, samotné poskytnutie prvej pomoci  a, samozrejme, rozvážna komunikácia pri volaní odbornej pomoci. Rozhodli sme sa teda pozvať do našej školy profesionálneho záchrana Mareka z Červeného kríža v Poprade, aby našim žiakom zvýšil povedomie o významnej úlohe prvej pomoci v každodenných a krízových situáciách. Najskôr si žiaci zopakovali núdzové telefónne čísla. Bola im pripomenutá skutočnosť, že tieto čísla slúžia na záchranu života, zdravia, majetku a životného prostredia, ich zneužívanie je zakázané a môže byť podané trestné oznámenie na každého, kto zneužitím linky tiesňového volania porušuje zákon. Záchranár Marek zdôraznil, že najdôležitejšou osobou pri poskytovaní prvej pomoci je bezprostredný svedok úrazu, či nehody. I on sa však musí chrániť pred možným nebezpečenstvom. Podľa miesta a okolností nešťastia treba byť opatrný, či nehrozí zasiahnutie elektrickým prúdom, ohňom, vdýchnutie plynu, výbuch a pod. Ďalej našim žiakom ukázal ako poskytovať prvú pomoc pri krvácaní, zlomeninách, dusení, bezvedomí, ako správne polohovať postihnutého pri rôznych zraneniach, zopakovali sme si aké sú protišokové opatrenia známe ako 5T.  Dôležitosť poukázal na to, že pri všetkých poraneniach je potrebné najskôr zabezpečiť zachovanie základných životných funkcií dýchania a krvného obehu. Tiež podotkol, že nikdy nesmieme nechať postihnutého osamote, aj keď sa cíti lepšie, pretože jeho stav sa môže kedykoľvek zhoršiť. Figurantov mu pomáhali robiť niektorí naši odvážni a ochotní žiaci. Záchrana života a podanie prvej pomoci patrí k tým najdôležitejším veciam, ktoré by sme mali ovládať, aj keď veríme, že práve tieto vedomosti nebudeme musieť v bežnom živote používať. Preto sa chcem touto cestou veľmi pekne poďakovať Slovenskému červenému krížu a záchranárovi Marekovi, že nám zážitkovou formou podal základné informácie o poskytovaní prvej pomoci.

                                                                                                                        Mgr. Andrea Dicová

            • Požehnané Veľkonočné sviatky

            • Milostiplné a požehnané Veľkonočné sviatky, nádej z Kristovho víťazstva, vďačnosť a lásku voči Spasiteľovi, hojnosť zdravia i síl zo srdca želá a vyprosuje kolektív Spojenej školy sv.Klementa Hofbauera internátnej Podolínci

            • 4. marec - Svetový deň obezity

            • Celoslovenská výtvarná súťaž, ktorú vyhlasuje ÚVZSR a Skutočne zdravá škola o.z..

              Za našu školu vytvorili projekt 6.a a 8.a pod vedením Mgr. Z. Valovičovej a Mgr. M. Faltičkovej. 

            • Hviezdoslavov Kubín

            • Dňa 25.03.2024 si svoje recitačné schopnosti vyskúšali naši najmladší a najšikovnejší žiaci. Súťažili medzi sebou žiaci 1. stupňa a žiaci 10. b. Texty boli prispôsobené ich schopnostiam. Najviac sa nám páčila báseň o priateľstve, lebo to je v živote veľmi dôležité. V závere prezentácie žiakov nám recitáciu spestrili žiaci spevom spolu s p. uč. Pavlíkovou. Výhercom gratulujeme.

              Vyhodnotenie:           1. miesto Ján Mirga 1.a

                                                 2. miesto Kristína Mirgová 4.a

                                                 3. miesto Damián Polhoš 3.a

                                                                                                                                   Mgr. Anna Schützová

            • Finančná gramotnosť

            • Dátum:19.03.2024, 20.03.2024

              Stupeň: I. a II.

              1. stupeň

              Cieľ: Poznať peniaze – bankovky a mince. Vyrobiť si vlastné euro.

              Priebeh: Pomocou veľkého plagátu sme si prehliadli bankovky a mince, spoločne sme poznávali peniaze. Prečítali sme si rozprávku, pri ktorej žiaci museli dávať pozor, aby vedeli odpovedať na 3 otázky.

              Vďaka grantu 5peňazí vznikla na motív rozprávok Príbehy z Kremnice séria ôsmych edukačných videí s názvom Permoníčkovia v krajine euríčok a centíkov od detských hudobníkov BimBamKuku. Zážitky zvedavých permoníkov Klimka a Barborky tak môžu deti nielen čítať, ale aj pozerať. My sme sledovali s deťmi videa č.1. a č.2.

              1. diel Permoníčkovia Klimko a Barborka permonícke deti, nám pomohli prebádať svet dolu, ale aj tu hore vo svete ľudí. Pomocou mince, ktorú nájdu v bani, totiž zatúžia objaviť náš reálny svet a zároveň zistiť, odkiaľ sa berú peniaze. Vydajú sa na toto dobrodružstvo spoznávania sveta financií.

              2. diel V tejto časti sme sa dozvedeli ako sa razia mince a ako permoníci Klimko a Barborka objavili, že sa dá v obchode platiť rôznymi spôsobmi, dokonca aj kartou.

              Úloha pre žiakov: Akoby vyzerala Tvoja eurominca – vyrob si ju pomocou makety.

              2. stupeň

              Téma: Úver a dlh

              Celková kompetencia: Udržanie výhodnosti, požičiavanie za priaznivých podmienok a zvládanie dlhu

              Čiastková kompetencia: Identifikovať riziká, prínosy a náklady jednotlivých typov úverov

              Očakávania, že žiak je schopný:

              Úroveň 1: Zdôvodniť voľbu nákupu tovaru alebo služby alebo požičania si predmetu.

              Čiastková kompetencia 2: Mať základné informácie o jednotlivých druhoch úverov poskytovaných spotrebiteľom

              Očakávania, že žiak je schopný:

              Úroveň 1: Vysvetliť, že peniaze sa dajú požičať vo finančných inštitúciách.

              Čiastková kompetencia 3: Zhodnotiť možnosti, ako sa vyhnúť problémom so zadlžením (predlžením) alebo ako ich zvládnuť

              Očakávania, že žiak je schopný:

              Úroveň 1: Vysvetliť, čo môže nastať pri požičiavaní si cenných predmetov alebo peňazí.

              Priebeh:

              Rozhovor vedení pomocou otázok  - Požičali ste si niekedy peniaze? Vrátili ste ich? A čo vaši rodičia?

              Video Ako popoluška peniažky potriedila (5peniažko)

              Prezentácia + rozhovor

              Záver: Zhrnutie pomocou náučného videa

                                                                                                                                                             Mgr. A. Schützová

            • Deň so svätým Klementom

            • Svätý Klement Mária Hofbauer (Ján Hofbauer) sa od detstva túžil stať kňazom. Keďže bol chudobný, stal sa pekárskym učňom. Bol veľmi usilovný a zbožný. Klement študoval v kláštornej škole, ale keď po určitom čase opát kláštora zomrel, musel zanechať štúdium. Spolu s priateľom Petrom odišiel na púť do Ríma, kde ich po dlhej skúške biskup prijal za pustovníkov dal im rúcho a nové meno – Jánovi Klement (z úcty k Panne Márii si pridal meno Mária) a Petrovi Emanuel. Obaja sa vrátili do Viedne, kde si Klement opäť našiel miesto ako pekár. Chcel byť kňazom no nemal na to peniaze. Raz si ho všimli tri sestry zámožné dámy, ktoré mu štúdium zaplatili. Avšak po nedorozumeniach s profesormi Klement s priateľom Tadeášom odišiel opäť do Ríma, kde vstúpili do kongregácie redemptoristov. V roku 1785 zložili rehoľné sľuby a boli vysvätení za kňazov. Predstavení dlho nerozmýšľali a poslali ich oboch založiť kláštory redemptoristov za Alpy. Lenže keď prišli do Viedne, zistili, že to nie je možné. Vybrali sa teda do Varšavy. Tam začali pôsobiť medzi chudobnými deťmi a mládežou. Klement založil školu a detský domov. Usilovnosť a krása liturgie, ktorou bol známy kostol sv. Benona, priťahovali ľudí. Vyše dvadsaťročnú činnosť redemptoristov vo Varšave prerušili napoleonské vojská. Klement odišiel do Viedne, kde sa stal spovedníkom sestier uršulínok a rektorom ich kostola. Neskôr sa presťahoval do nájomného domu sestier. Ten sa stal svedkom duchovnej obnovy Viedne, ktorá páchla jozefinizmom a ľahostajnosťou. Spovedanie bolo jeho hlavnou činnosťou. Stal sa duchovným vodcom ľudí všetkých spoločenských vrstiev. Chodili za ním študenti, šľachta i hladní ľudia z ulice. Klement zomrel 15. marca 1820. Pochovali ho na cintoríne Maria-Enzersdorf. V roku 1862 boli je ho telesné pozostatky prevezené a uložené v kostole redemptoristov Maria am Gestade. Klement Mária Hofbauer bol blahorečený pápežom Levom XIII. v roku 1888, Pius X. ho v roku 1909 svätorečil a v roku 1914 ho vyhlásil za patróna Viedne a pekárov.

              Dňa 14. marca 2024 sme si chceli uctiť pamiatku sv. Klementa Máriu Hofbauera a zároveň patróna našej školy „Kvízom o sv. Klementovi Hofbauerovi“. Tento slávnostný deň sme začali piesňou Svätý Klement patrón náš.  Kvíz o sv. Klementovi sa skladá z vedomostnej a súťažnej časti, ktoré sa priebežne striedali. Žiaci boli rozdelení do piatich skupín (6 až 7 súťažiacich) rôznej vekovej kategórie. Vedomostná časť bola zameraná na základné informácie zo života sv. Klementa. Žiakom bol prečítaný príbeh z knižky o sv. Klementovi Hofbauerovi. Pre jasnejšiu predstavivosť žiaci v programe PowerPoint videli jednotlivé obrázky súvisiace s príbehom o Klementovi. Po prečítaní textu každá skupina dostala knižku o sv. Klementovi, ale bez textu. Ich úlohou bolo priradiť text, ktorý mali na kartičkách k správnemu obrázku v knižke. V hudobno-vedomostnej časti žiaci na základe počúvania melódie pesničky určili správny názov piesne. Pozornosť žiakov sme si preskúšali pomocou prezentácie v PowerPointe. V súťažnej časti bolo úlohou žiakov poskladať portrét sv. Klementa (puzzle) a taktiež z písmen zložiť jeho meno (Klement Mária Hofbauer), poskladať drevené puzzle s dvanástimi geometrickými tvarmi, so zaviazanými očami hmatom uhádnuť čo je to za predmet, pomocou lyžičiek presúvať pingpongovú loptičku, podľa farby a umiestnenia loptičiek zložiť taký istý útvar a čo najrýchlejšie nájsť správny kľúč a otvoriť všetky kladky. No a poslednou súťažnou úlohou bola „Zhodneme sa v správnej odpovedi?“. Dvom žiakom z každej skupiny bolo položených šesť otázok (žiaci na seba nevideli). Ich úlohou bolo správne odpovedať na položenú otázku zdvihnutím kartičky s odpoveďou áno alebo nie. Všetci žiaci po skončení kvízu dostali maličkú sladkosť. Prvé tri miesta boli ocenené sladkou „odmenou“. Všetci sme si opäť pripomenuli osobu sv. Klementa Máriu Hofbauera, zabavili sme sa a veríme, že tradícia slávenia odpustu nášho patróna bude pokračovať aj v ďalších rokoch.

                                                                                                                        Mgr. Andrea Dicová

            • Čitateľský oriešok

            • Aj tento rok sme sa zapojili do súťaže Čitateľský oriešok 10. Týmto chceme podporiť u našich žiakov pozitívny vzťah ku knihám, naučiť ich hľadať súvislosti, podporiť využívanie získaných vedomostí v praxi, trénovať logické myslenie a presvedčiť sa, že prečítaným textom naozaj rozumejú. Súťaž pozostávala z textovej a výtvarnej časti. V textovej časti si mali žiaci pozorne prečítať príbeh tak, aby mu porozumeli. Za nimi boli otázky, ktoré súviseli s textom. Každá úloha bola trochu iná. Žiaci mali správnu odpoveď zakrúžkovať, inokedy vpísať, vyfarbiť, ba dokonca aj vypočítať. To isté museli zopakovať aj pri druhom príbehu. Vo výtvarnej časti si mali spomenúť na hrdinov z prvého a druhého príbehu a popremýšľať, ako a kde by sa mohli skamarátiť. Na výkres A4 nakreslili spoločné dobrodružstvo do jedného obrázku. Táto súťaž v lúskaní textov podporuje u žiakov predstavivosť, obrazotvornosť. V úlohách si žiaci precvičili čítanie s porozumením, vnímanie medzipredmetových vzťahov a logické myslenie. Toto všetko bolo aj hlavným cieľom čitateľskej súťaže a myslím, že aj prínosom pre našich žiakov. Aktivity s pracovnými listami sa žiakom darilo veľmi dobre zvládať, pri nejasnostiach im pomohli učitelia. Výkresy ktoré nakreslili boli veľmi pekné a dúfame, že sa porotcom niektorý z nich zapáči a dostane ocenenie, alebo cenu nakladateľstva Raabe.       

                                                                                                                                                                                     Mgr. M. Faltičková                                                                                         

            • Tatranský ľadový dóm

            • Tatranský ľadový dóm sa nesie v znamení monumentálnej stavby z Londýna. Dominantou, ktorá je pretvorená do ľadového kráľovstva, je tentokrát Westminsterské opátstvo. 

            • Lyžiarsky výcvik ŠZŠ

            • 19.-23.02.2024 vo Vyšných Ružbachoch

              Týždeň  pred jarnými prázdninami sme strávili na lyžiach vo Vyšných Ružbachoch. Skupina  10 žiakov a traja inštruktori.

              Zoznam žiakov: Kristián Oračko, Sebastián Polhoš, Samuel Kukurica, Sebastián Dunka, Dominik Hangurbadžo, Patrik Bartek, Sára Janufová, Vanesa Mirgová, Martin Mišalko, Laura Červeňáková.

              Základom bolo žiakov naučiť stáť na lyžiach, chôdza na lyžiach, výšlap na lyžiach do kopca, základy pluhovania,  zjazd v oblúkoch v pluhu, brzdenie v pluhu. U pokročilejších zjazd na lyžiach s prísunom vnútornej nohy (kristiánky). Každý deň sme začínali rozcvičkou, do ktorej sme zapojili aj hry na lyžiach. Rozdelili sme si žiakov do skupín, podľa lyžiarskych zručností. Časť výučby sme venovali nastupovaniu na vlek, čo žiaci pomerne rýchlo zvládli. V priebehu dvoch dní sme sa dostali na vlek, pekne v skupinách sme lyžovali a zdokonaľovali jazdu. Každým dňom boli žiaci šikovnejší a obratnejší. Na záver sa urobilo vyhodnotenie, kde žiaci dostali diplom a sladkú odmenu.                                                                           Mgr.  Zuzana Valovičová

            • Mediálna výchova

            • Deti a dospievajúci sú jednou z najviac ohrozených skupín vo virtuálnom prostredí a zároveň sú tými, pre ktorých sú nové technológie najväčším lákadlom a online svet je ich druhým domovom. Dospelých, rodičov, i nás učiteľov zaujíma odpoveď na otázku, ako postupovať v prevencii týchto rizík. Média sú silný socializačný a výchovno-vzdelávací prostriedok. Žiaľ aj v negatívnom zmysle. Najdôležitejšou úlohou v rámci prevencie je naučiť deti aké je vhodné a nevhodné správanie, ako používať moderné technológie, a predovšetkým mobil bezpečne a zodpovedne. Dôležité je viesť deti ku kritickému mysleniu, aby vedeli posúdiť, ktoré informácie sú pravdivé a ktoré nepravdivé, čomu alebo komu môžu vo virtuálnom prostredí dôverovať. Prvým predpokladom úspešnej prevencie je predovšetkým dostatočná informovanosť. Kybernetické útoky sú v súčasnosti najrýchlejšie rastúcim typom kriminálnej činnosti v globálnom meradle, učiteľov nevynímajúc. Jednoduché pravidlo znie: „Uvažuj skôr, než klikneš.“ Najviac ohrození sú používatelia, ktorí majú najnižšiu úroveň digitálnych zručností, medzi ktorých patria aj deti a žiaci so ŠVVP. Aby boli deti (žiaci) a internet kamaráti, aby bol pre ne pomocníkom, nie hrozbou, je nutné im už od momentu, keď prejavia o technológiu záujem, vhodnou formou vštepovať zásady. Preto sme ako škola realizovali prednášku, ktorej témou bola Komunikácia prostredníctvom internetu – bezpečný internet. Žiakom boli vysvetlené zásady bezpečnosti na internete ako: nedeľ sa s nikým o osobné údaje, ani o svoje, ani nikoho iného; po každej činnosti ostane na internete digitálna stopa (nezmazateľne sa zaznamená všetko, čo napíšeš či nahráš); rozmysli si, aké fotky zverejňuješ a posielaš; neposielaj nikomu, ani kamarátom, intímne fotky či videá, ani tie v chúlostivej situácii; nestretávaj sa sám s cudzími ľuďmi; nedôveruj na internete každému, nemusí to byť ten, za koho sa vydáva a mnohé iné. So žiakmi bola realizovaná aktivita s kartami, na ktorých boli zachytené vhodné a nevhodné situácie „s mobilom v ruke“.  Úlohou žiakov bolo karty opísať a roztriediť situácie na kartách na vhodné a nevhodné správanie sa ľudí v každodennom živote. Prednáška bola určená pre žiakov I. a II. stupňa. Pre názornosť boli žiakom pustené videá. Pre žiakov druhého stupňa video o tom, čo všetko vie o tebe internet. Žiaci prvého stupňa videli dve videá z www.ovce.sk „Tisíc priateľov“ a „Bezpečnosť na internete: Ako na to?“  Počas  prednášky bola možnosť otvorenej diskusie, kde sa žiaci mohli pýtať na rôzne otázky týkajúce sa danej témy.

                                                                                                                       Mgr. Andrea Dicová

                                                                                                                              

            • Ples a karneval

            • V tento deň sa v našej škole uskutočnila krásna akcia, ktorú si užili všetci žiaci na tunajšej škole, ale samozrejme aj učitelia.  Tí pomáhali nielen pri organizácii (žiakov poobliekali, vyzdobili telocvičňu, nachystali hry...), ale aktívne sa zapájali do všetkých súťaží, vyzývali žiakov, spoločne s nimi tancovali a myslím, že sme sa spoločne veľmi pobavili. Na záver boli odmenené z radu menších všetky karnevalové masky a s pomedzi starších boli vyhlásené miesta- Miss sympatia ( Anička Dunková), 

                                                           Miss sympoš   (Mirko Kotlár),

                                                           Kráľ plesu   ( Rasťo Hangurbadžo),

                                                           Kráľovná plesu (Vaneska Horváthová).

              Vyhodnotenie: Žiakom, ale aj učiteľom sa táto akcia veľmi páčila. Každé dieťa bolo odmenené sladkým keksíkom. Všetci výhercovia boli patrične odmenení vecnými cenami. PaedDr. M. Galajdová

            • Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu

            • „Milióny ľudí na svete vedia,

              čím bol Osvienčim,

              ale stále najpodstatnejším

              je uchovať vo vedomí a pamäti ľudstva,

              že iba na nich závisí,

              či sa takáto tragédia opäť stane.

              Iba ľudia to spôsobili

              a iba ľudia môžu tomu zabrániť.“

                                                                                       Władysław Bartoszewski

               

                          Osvienčimské udalosti si musíme neustále pripomínať, šíriť informácie a fakty o nacistických hrôzach, aby nikdy neboli zabudnuté. O to viac v dnešnej dobe, keď sme si ani v tých najhorších predstavách nevedeli predstaviť, že v 21. storočí môže dôjsť k tak vážnemu otvorenému vojenskému konfliktu. Neopakujme chyby našich predkov, poučme sa z nich. 27. januára si pripomíname Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu, utrpenie miliónov židovských obetí holokaustu počas druhej svetovej vojny a nielen ich. Zvolený dátum sa symbolicky viaže k oslobodeniu koncentračného a vyhladzovacieho tábora Osvienčim-Brezinka (Auschwitz-Birkenau) v roku 1945. HOLOKAUST – úmyselný pokus vyhladiť židovskú rasu v Európe v rokoch 1941 až 1945. Bol to pravdepodobne najšokujúcejší a najďalekosiahlejší čin tejto doby. Cieľom nacistov bolo zjednotenie všetkých po nemecky hovoriacich ľudí vo veľkej nemeckej ríši, ktorá by pretrvala tisícročia. Hitler sa postavil do úlohy záchrancu Nemecka. V septembri 1939 napadol Poľsko a vrhol Európu do vojny. Bol posadnutý predstavou o vlastnej historickej veľkoleposti. Hitler vnímal Židov ako zlo, nezmieriteľných nepriateľov Nemecka, ktorých treba vyhnať z Nemecka, no neskôr ich úplne vyhubiť vo vyhladzovacích táboroch. Dňa 29. januára 2024 sme si na našej škole pripomenuli tieto smutné a kruté udalosti našej histórie. Žiakom sme prostredníctvom prezentácie v PowerPointe priblížili základné informácie o holokauste, jeho priebehu a tiež o vyhladzovacom tábore Osvienčim-Brezinka. Bližšiu názornosť, či predstavivosť sme sa snažili ukázať prostredníctvom youtube.com, kde sú videá týkajúce sa holokaustu (Nekomentované zábery tábora pri Osvienčime, Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu/Rómsky holokaust, Dve tváre Osvienčimu časť 1, Dve tváre Osvienčimu časť 2).

               

              Nezabudnime

              Kto nepozná minulosť, nepochopí súčasnosť a netuší budúcnosť.

               

               

                                                                                                                       Mgr. Andrea Dicová

                                                                                                                              

            • Súťaž v písaní na počítači

            • Dňa 21. novembra 2023 sa v našej škole uskutočnila súťaž v písaní na počítači. Súťaže sa zúčastnili žiaci piateho až deviateho ročníka. Všetkých súťažiacich bolo 16 žiakov , z toho 6 dievčat a 10 chlapcov. Úlohou žiakov bolo prepísať text na tému „Zajko hubárom“. Podmienkami súťaže bolo napísať daný text v čo najrýchlejšom časovom limite a s čo najmenším počtom chýb. Za každú chybu bolo pripočítaných 5 sekúnd k dosiahnutému výslednému času. Žiaci boli rozdelení do štyroch skupín. Niektorým žiakom sa pri prepise textu darilo veľmi dobre, iným trošku menej. Prekvapili žiaci mladších ročníkov.

                          Na treťom mieste sa umiestnila žiačka 7.a triedy Seherezáde Dunková (čas: 3´:53´´; počet chýb 5; výsledný čas: 4´:18´´). Druhé miesto patrilo Filipovi Kukuricovi z 8.a triedy (čas: 3´:26´´; počet chýb 1; výsledný čas: 3´:31´´). Víťazom sa stala žiačka ôsmeho ročníka Anna Dunková (čas: 3´:16´´; počet chýb 1; výsledný čas: 3´:21´´). Víťazi dostali sladkú odmenu.

                                                                                                                       Mgr. Andrea Dicová