• Novinky

            • Týždeň boja proti drogám

            • 13. – 19. november 2023

              Tretí novembrový týždeň sa každoročne nesie v duchu boja proti drogám. Hlavným zámerom je zdôrazňovanie prevencie v drogovej problematike, zvyšovanie povedomia a informovanosti o legálnych a nelegálnych drogách. Vzhľadom k preukázateľným závažným dopadom drogovej závislosti, ale aj experimentálneho užívania drog na fyzické a psychické zdravie človeka je nevyhnutné venovať tejto oblasti neustále zvýšenú pozornosť. Jednou z najúčinnejších foriem prevencie pred experimentovaním s drogami je šíriť objektívne informácie o drogách, o ich negatívnych, vedľajších účinkoch na organizmus a dostávať tieto informácie do povedomia žiakov. Je potrebné zdôrazňovať vážne zdravotné riziká a dopady drog na človeka, jeho rodinu, okolie, ako aj na celú spoločnosť. Zvýšenú pozornosť v zmysle cielených preventívnych aktivít je vhodné venovať dospievajúcim a mladým ľuďom z hľadiska citlivého vekového obdobia a z toho vyplývajúcich väčších rizík.

              Z dôvodu preventívnych opatrení bola v špeciálnej základnej škole realizovaná dňa 23. 11. 2023 prednáška na tému prevencia drogových závislostí. Boli vysvetlené pravdy a fakty o alkohole, fajčení a marihuane.  Do problematiky látkových závislostí sme zahrnuli aj tému nadmerného užívania energetických nápojov. V odbornom učilišti bola prednáška realizovaná na hodinách občianskej náuky samostatne v každej triede počas európskeho týždňa boja proti drogám. V odbornom učilišti dlhodobo pozorujeme nadmerné užívanie povzbudzujúcich a energetických nápojov.                   Mgr. Slavomíra Hančárová

            • Cechovačka 2023

            • Prijímanie prvákov alebo „cechovačka“, ako ju nazývame sa stala dlhoročnou tradíciou a súčasťou študentského života na našej škole. Každoročne sa ňu tešia tak prváci, ako aj žiaci vyšších ročníkov, ktorí túto slávnostnú udalosť pre žiakov prvých ročníkov pripravujú. 

            • DUCHOVNÁ OBNOVA PRE ŽIAKOV - 2. ČASŤ

            • STAŇ SA DAROM PRE NIEKOHO!

              Prednášajúcim bol katolícky kňaz o. Pavol Hudák, rektor Pastoračného centra Anny Kolesárovej - centra pre mladých (Domček) vo Vysokej nad Uhom

              Témou stretnutia bola Anka Kolesárová - Čistota pred manželstvom je objavovaním srdca človeka

              Hlavné myšlienky dňa:

              - Keď človek žije čisto, oveľa ľahšie sa vie celý darovať z čistej lásky.

              - Vnútorná krása je túžba byť dobrým človekom.

              - Čistota je skúškou vzťahu, či sa naozaj majú radi.

              - Sexuálny život má byť niečo úplne nové, niečo krásne.

              - Čistota buduje vzájomnú úctu a dôveru a poukazuje na krásu a pravý zmysel vzťahu.

              PS: ...stále sa dá urobiť hrubá čiara a začať odznova!

            • Lampiónový sprievod

            • 7.novembra sme sa so žiakmi ŠI zúčastnili sviečkového sprievodu spolu s pánom farárom a ďalšími veriacimi. Pripomenuli sme si našu pominuteľnosť, pomodlili sme sa za duše v očistci, zapálili sviečky pri kríži a zaspomínali na našich zosnulých. Večerná atmosféra dýchala tajomnom, s ktorého sme boli všetci dojatí.

                                                                                                                      Mgr. Helena Purgelová

            • Záložka do knihy spája školy

            • Aj v tomto školskom roku sme sa zapojili do česko-slovenského projektu Záložka do knihy spája školy, ktorý každoročne vyhlasujú Národný inštitút vzdelávania a mládeže a Knižnica Jiřího Mahena v Brne. Jeho cieľom je nadviazanie kontaktov medzi českými a slovenskými a podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh. Naši žiaci vytvárali záložky do knihy na tému: Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov. Záložky si vymenili so žiakmi zo Základnej školy Volduchy. Pri vytváraní záložiek sme sa inšpirovali Slovenskými rozprávkami od Pavla Dobšinského. Triedne kolektívy čítali, počúvali a diskutovali o jednotlivých rozprávkach. Následne sa pokúsili kresbou zachytiť postavy z rozprávok. Záložky sme zalaminovali, napísali sme sprievodný list a do obálky pre partnerskú školu sme pribalili hlinené výrobky zo školskej dielničky. Spolu so žiakmi B variantu sme obálku odniesli na poštu. Potešili nás záložky a fotografie od partnerskej školy, vytvorili sme z nich nástenku a následne ich rozdáme našim žiakom. Tento projekt je spestrením pri pravidelnom budovaní čitateľských zručností a aktívneho počúvania na vyučovacích hodinách.

                                                                                                                                        Mgr. Monika Pavlíková

              Vážená a vzácna pani Pavlíková,

              ďakujem Vám za vyhodnotenie projektu i za tvorivý prístup k podpore čítania. A s radosťou som Vás zaradila do nášho spoločného výberu.

              Prosím Vás, pochváľte odo mňa Vašich kolegov i žiakov za usilovnú prácu. A, samozrejme, že najväčšia pochvala a vďaka patrí Vám za koordináciu.

              S úctou a prianím všetkého dobrého

              Mgr. Rozália Cenigová
              metodička
              Oddelenie knižničných a informačných služieb
              Odbor podpory neformálneho vzdelávania