• Novinky

            • Plánované rodičovstvo

            • Neustále sa snažíme akoukoľvek formou pracovať s našimi žiakmi. V rámci výchovného poradenstva si vždy nájdeme čas sa spolu porozprávať na rôzne zaujímavé témy, pozrieme si krátke videá. Máme vždy k dispozícii názorné ukážky. Aj naposledy sme sa venovali témam ako sú plánované rodičovstvo, zdravý spôsob života detí a mládeže, taktiež ako bojovať za naše duševné zdravie. Nezabúdame ani na stále aktuálnu tému Covid 19, aj naďalej musíme byť všetci zodpovední....Nevinný                                      PaedDr. M Galajdová

            • Karneval

            • Dnes je veľká zábava, muzika nám vyhráva, máme masky, máme bál, máme super karneval. Tento rok sme zahájili FAŠIANGY trošku netradičným karnevalom. Vzhľadom na aktuálnu covid situáciu sme v našej škole usporiadali triedny karneval pre prvý stupeň. Žiaci boli veľmi kreatívni pri výbere kostýmov, nebola núdza o super hrdinu, rozprávkové postavičky ako  princezná, nočná víla, indián, poľovník. Žiaci sa zabávali, tancovali, súťažili. Každá maska bola odmenená cenou a diplomom.

                                                                                  Vyhotovil:  Mgr. Lucia Pardusová                                                           

            • Svetový deň proti rakovine

            • Svetový deň proti rakovine sme si pripomenuli 4. februára 2022. Počet ľudí postihnutých rakovinou na Slovensku každoročne stúpa o viac ako 40 000 nových prípadov. Medzi najčastejšie onkologické ochorenia na Slovensku u mužov patrí karcinóm hrubého čreva a konečníka, na druhom mieste je karcinóm pľúc a na treťom mieste je karcinóm prostaty. U žien je to karcinóm prsníka, na druhom mieste karcinóm hrubého čreva a konečníka a na treťom mieste je karcinóm maternice.

              Cieľom Svetového dňa proti rakovine je poskytnúť informácie o jednotlivých onkologických diagnózach, možnostiach postupu v diagnostikovaní, liečbe ako aj o možnostiach prevencie. Starším žiakom ŠZŠ a študentom OU boli vysvetlené rizikové faktory onkologických ochorení a podľa európskeho kódexu som informovala žiakov o opatreniach, ktoré môžu prijať na zníženie rizika rakoviny u seba alebo svojich rodín. Kódex obsahuje dvanásť odporúčaní, ktorými sa môže riadiť väčšina z nás, a to bez osobitných zručností či poradenstva. Čím viac odporúčaní budú dodržiavať, tým nižšie bude riziko rakoviny. Odhaduje sa, že takmer polovici úmrtí na rakovinu v Európe by sa mohlo predísť, keby každý dodržiaval dané odporúčania.

              Žiakom bolo týchto 12 odporúčaní (https://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/sk/) vysvetlených na hodinách občianskej náuky a s dievčatami sme si „citlivejšie“ informácie diskrétne vysvetlili na hodinách pracovného vyučovania.                                                                       Mgr. Slavomíra Hančárová

            • 08.02.2022 Deň pre bezpečnejší internet

            • V živote detí a dospievajúcich hrajú v posledných rokoch dôležitú úlohu moderné technológie: počítač, internet, mobilný telefón. Vytvárajú nové sociálne prostredie, virtuálny priestor, v ktorom vyrastá dnešná generácia. Práve preto sa táto problematika úzko dotýka vývinu detí, ich vzťahov a komunikácie. Objavujú sa nové možnosti, ale aj problémy a riziká. Najdôležitejšou úlohou vrámci prevencie je naučiť deti ako používať moderné technológie bezpečne a zodpovedne. Dôležité je, aby vedeli posúdiť, ktoré informácie sú pravdivé a ktoré nepravdivé, čomu alebo komu môžu vo virtuálnom prostredí dôverovať.

              Aktivity sme rozdelili pre mladších a starších žiakov.

              1. Pre mladších žiakov bola pripravená práca s rozprávkami www.ovce.sk. Na začiatok bola priblížená téma pomocou krátkych otázok,  ktoré boli prispôsobené veku detí. Nasledovala rozprávka o ovečkách a spoločné zhrnutie základného deja. Na záver bolo pripomenuté hlavné ponaučenie z príbehu a zásady vhodného správania v podobnej situácii.
              2. Pre starších žiakov boli pripravené obrázky jednotlivých médií: TV, rádio, notebook, tablet, mobil, TikTok, Youtube. Žiakom sa ukazovali jednotlivé média a pokračovalo sa diskusiou o kladoch a záporoch, pozitívach či nebezpečenstvách.
            • V internáte

            • Zimné šantenie na snehu v skupine p.Helenky. Deti sa popoludni tešia z nádielky snehu, kedy otužujeme, cvičime a relaxujeme.

            • Snehové kráľovstvo

            • Tohtoročná zima nám nadelila dostatok snehu. Žiaci prvého a druhého stupňa na tretej a štvrtej vyučovacej hodine si pod vedením triednych učiteľov vytvorili spoločne snehové kráľovstvo. Každá trieda sa usilovala vytvoriť čo najkrajšie dielo. Boli to vytvorí rôznych druhov zvierat chobotnica, korytnačka, panda, ktorá lezie na strom, strašidelný drak a rozprávkový snehuliak Olaf. Za takto vykonanú prácu si žiaci zaslúžili sladkú odmenu. Tak sme si aspoň na krátku chvíľu skrášlili okolie školy. Veď posúďte sami, či sa nám to podarilo.

                                                                                                                                       Vyhotovil:  Mgr. Lucia Pardusová

            • Beseda s výchovnou poradkyňou

            • Dňa 18. 1. 2022  výchovná poradkyňa PaedDr. Mária Galajdová vykonala besedu so žiakmi 8 a 9. ročníka. Bola zameraná na aktuálne témy v dnešnom živote a to ochrana nášho duševného zdravia, detstvo bez násilia, sexuálne obťažovanie....Opätovne sme so žiakmi rozoberali aj tému: Šikana na školách. Žiaci aktívne spolupracovali, kládli otázky, všetko ich zaujímalo. Aj naďalej sa budeme k týmto témam vracať a zaradíme do našej besedy aj ďalšie nové témy.

            • Kyberšikana v škole

            • Dňa 26. januára 2022 sme na našej škole realizovali prednášku, ktorej témou bola bezpečnosť na internete, kyberšikana. Kyberšikovanie patrí medzi jedno z najzávažnejších negatívnych javov, s ktorými sa v súčasnej dobe stretáva takmer každá škola. Výskumy potvrdzujú je narastajúci výskyt, znižovanie vekovej hranice agresorov a obetí šikanovania, zvýšenú brutalitu, či rafinovanosť. Preto sme sa ako škola rozhodli uskutočniť danú prednášku s cieľom zvýšiť u žiakov povedomie čo kyberšikanovanie je, ako sa správať v jednotlivých situáciách, keď som svedkom alebo obeťou kyberšikany, aká je dôležitá bezpečnosť a obozretnosť na internete, najmä na riziká internetu v počítačoch a mobiloch. Prednáška bola zvlášť určená pre žiakov I. a II. stupňa. Žiakom I. stupňa bolo vysvetlené čo je internet, aké sú výhody, či nebezpečenstvo používania internetu a informácie týkajúce sa kyberšikanovania. Pre názornosť boli žiakom pustené dve videá z internetovej stánky www.ovce.sk GUĽOVAČKA a HRUBOKRK. Podobne aj žiakom II. stupňa boli vysvetlené základné informácie o internete, bezpečnosti na internete, o kyberšikane a správaní sa v jednotlivých situáciách. Žiaci si pozreli videá zamerané na kybešikanovanie, a tiež video Facebook versus realita. Počas celého trvania prednášky boli dodržané všetky príslušné aktuálne protipandemické opatrenia a odporúčania ÚVZ.  Mgr. Andrea Dicová

            • Koleda

            • Dnes prišla spása do nášho domu. Pokoj a požehnanie nech spočíva na ňom a nech napĺňa všetkých nás.

            • Vianočné prázdniny

            • od 20.12.2021 do 07.01.2022.

              Prajeme všetkým požehnané sviatky, plné pokoj a radosti!

              Návrat do škôl 10.01.2021 (pondelok).

            • Oznam pre osoby vstupujúce do objektu školy a ŠZ

            • 26.11.2021

              Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom ochorenia COVID-19 (neprimeraná únava, bolesť hlavy a tela, zvýšená telesná teplota, kožná vyrážka, nádcha, bolesť hrdla, strata čuchu a chuti, kašeľ, sťažené dýchanie, známky ochorenia tráviaceho traktu bolesť brucha, vracanie, hnačka), ako aj inej infekčnej choroby nesmie vstúpiť do priestorov školy a školského zariadenia. Pri výskyte týchto príznakov je potrebné telefonicky kontaktovať lekára.

              Po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov) rodič predkladá „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ dieťaťa/žiaka.

              Vstup cudzím osobám do priestorov školy a školského zariadenia je zakázaný alebo povolený iba v režime OP (očkovaný, prekonaný) so súhlasom riaditeľa.

            • Krabička plná lásky

            • Aj napriek neľahkej situácii nezabúdame na ľudí, ktorých už nemá kto postískať a pohladiť....

              Rozhodli sme sa "Krabičkou plnou lásky" potešiť aj tohto roku.

              Veríme, že darčeky potešia, "pohladia" srdiečko. Máme Vás radi a nezabúdame na Vás!