• Novinky

            • Svetový deň bez tabaku 31. mája 2022

            • Tento deň bol vyhlásený Svetovou zdravotníckou organizáciou za Svetový deň bez tabaku (World No TobaccoDay). Zmyslom 31. mája je zlepšiť informovanie o nepriaznivých zdravotných následkoch fajčenia v mladom veku a podporiť všetky aktivity a chrániť deti a mládež pred aktívnym, ale aj pasívnym fajčením. Tohtoročným heslom dňa bez tabaku je:

              Tabak - Hrozba pre životné prostredie.

              V Spojenej škole sv. Klementa Hofbauera v organizačných zložkách Špeciálna základná škola a Odborné učilište v rámci „Svetového dňa bez tabaku“ sme realizovali preventívne a edukačné aktivity. V ŠZŠ to boli edukačné aktivity, ktoré boli realizované s mladšími aj staršími žiakmi: krátka prednáška, kvíz, osemsmerovka či tajnička zamerané na prevenciu nikotínovej závislosti a škodlivosti fajčenia. V odbornom učilišti bola realizovaná športová aktivita v prírodnom prostredí.

              Vypracovala: Mgr. Slavomíra Hančárová

            • Mariánsky mesiac máj

            • Mesiac máj – mesiac Panny Márie

              Každoročne si pripomíname, že mesiac máj je spojený s Máriou, Božou i našou Matkou.

              Uctíme si ju mariánskymi piesňami a modlitbou Loretánskych litánii.

              Pred kláštorným kostolom máme krásnu sochu Panny Márie. Keďže nám prialo počasie, všetci sme sa pri nej stretli, zaspievali mariánske piesne a pomodlili litánie za ukončenie vojny na Ukrajine.

              Každý si mal nakresliť kvet, ktorý sme lepili na výkres, aby sme vytvorili kyticu pre Pannu Máriu.

               Tá teraz zdobí chodbu našej školy.                         PaedDr. Alena Živčáková

            • Skrášľujeme a zveľaďujeme...

            • Máme veľmi šikovných žiakov, ktorí vždy radi pomôžu! Pomohli aj tentokrát, žiaci 5.A triedy vysádzali kvietky, okopávali, čistili a polievali. Toto je náš výsledok! Čo poviete...?

            • 8. máj – Svetový deň Červeného kríža

            • História už neraz potvrdila, aká veľká sila, s dosahom na celé ľudstvo, môže byť ukrytá v jedinej ľudskej myšlienke. Keď sa v roku 1859 mladý Švajčiar Henry Dunant rozhodol zorganizovať prvých dobrovoľníkov na pomoc raneným vojakom v bitke pri talianskom Solferine, ešte netušil, že kladie základ najväčšej humanitárnej organizácie na svete. Preto sme si aj my na našej škole pripomenuli tento významný svetový deň Červeného kríža a Červeného polmesiaca. Prednáška bola rozdelená do dvoch častí. Počas prvej boli žiakom vysvetlené základné informácie o tom, kto bol Henry Dunant, prečo sa stal zakladateľom medzinárodnej organizácie poskytujúcej dobrovoľnú zdravotnú pomoc, čo ho k tomu podnietilo. Ďalej sme si povedali, kde a kedy vznikla Medzinárodná organizácia Červeného kríža a Červeného polmesiaca, aké sú jej znaky, čo je cieľom hnutia, akými základnými princípmi sa riadi a dozvedeli sme sa aj niekoľko informácií o činnosti Slovenského Červeného kríža. Druhá časť prednášky bola zameraná na poukázanie skutočnosti, prečo je dôležité poskytovať prvú pomoc. Prakticky sme si ukázali a vysvetlili poskytnutie prvej pomoci pri bezvedomí. Pomohli nám aj videá BAŠTRNG – SEPRP – KPR a BAŠTRNG – SEPRP & Fidlikanti – KPR. Veríme, že žiaci si osvojili základné postupy poskytnutia prvej pomoci pri bezvedomí.                        Mgr. Andrea Dicová

            • Prednes poézie - najmladšia kategória

            • 13.05.2022

              Po covid-ovej dobe sme sa na chvíľu ponorili do detského prednesu, ako kedysi mi dospelí do chvíľky poézie a prózy. Z deti sa stali vážení recitátori, umelci, ale aj učitelia. Prípravu zobrali veľmi vážne, preto aj porota (PaedDr. A. Živčáková, Mgr. L. Pardusová, Mgr. A. Dicová), to mala pri vyhodnotení naozaj ťažké. Súťaže sa zúčastnili žiaci z variantu B, 1. ročníka, 2. ročníka a 4. ročníka. Aj keď všetci nemohli vyhrať, najlepšiu známku - jednotku, si vyslúžili všetci recitátori.  

              Výsledky:

              1. miesto: Libuša Jeleňová, 4. ročník (D. Hevier - Zlé deti prídu do pekla)

              2. miesto: Onur Dunka, 4. ročník  (K. Bendová - Bola raz jedna trieda)

              3. miesto: Kristína Mirgová, 2. ročník  (D. Hevier - Bitkárka)

              Cena útechy – Valentína Červeňáková

              Cena poroty – Kevin Mirga

               

              Výhercom gratulujeme!  Mgr. A. Schützová

                                                                                                     

            • Výtvarná súťaž: Mária – naša matka a pomocnica.....

            • Zapojili sme sa do výtvarnej súťaže, ktorú realizuje Spojená škola Svätej rodiny v Bratislave. Témou bola "Panna Mária – naša matka a pomocnica....."

              A takto zobrazili našu matku žiaci 8a. a 9.a  Simona Mišalková, Boris Mirga, Martin Kukurica a Laura Oračková.

                                                                                                                                                                Mgr. M.Faltičková

            • Rozprávkový hrniec

            • Ďakujeme divadlu "Portál" z Prešova za radosť, ktorú dnes priniesli do našej školy.

              Rozprávky (Červená čiapočka, Snehulienka a sedem trpaslíkov, O medovníkovom domčeku), ktoré si dnes žiaci pozreli, nás preniesli do čarokrásneho detského rozprávkového sveta.

            • Stretnutie s kapitánom Ing. Milanom Ženčuchom

            • Dňa 03.05. 2022 k nám, do našej školy zavítala vzácna návšteva pán kapitán Ing. Milan Ženčuch. Pracuje ako preventista, navštevuje rôzne školy a takouto formou sa prihovára deťom, žiakom a študentom. Jeho snahou je eliminovať, čo možno v najvyššej miere negatívne vplyvy okolia. Prednáša o negatívnych účinkoch alkoholu, drog, šikane, sexuálnom zneužívaní.....

              Sme vďační, že nás navštívil, žiaci si jeho prednášku veľmi pochvaľovali!

                                                                                          PaedDr. Mária Galajdová - výchovný poradca

            • Šikovné, pracovité dievčatá

            • Šikovné ruky dievčat na pracovnom vyučovaní

              Dievčatá 6-9.ročníka počas hodín pracovného vyučovania predviedli skvelý výkon v zaobchádzaní s ihlou a niťou. Obšívaním rôznych tvarov vystrihnutých z farebného filcu, prišívania gombíkov, nalepovania vytvorili krásny obraz farebnej dedinky. Začiatky boli ťažké, nedarilo sa, strihalo, opravovalo, páralo. Ale vďaka trpezlivosti p. uč. Hančárovej a Faltičkovej a samozrejme trpezlivosti a šikovnosti žiačok sme všetky s výsledkom veľmi spokojné.

               

              Podolínec 9.5.2022                            Mgr. M. Faltičková

            • Veľkonočné vajíčka

            • Súťaž o najkrajšie veľkonočné vajíčko

              Aj tento rok sa nám podarilo zrealizovať súťaž o najkrajšie veľkonočné vajíčko. Tento rok bolo podmienkou vyzdobiť nie klasické (polystyrénové, vyfúknuté vajíčko), ale vyzdobiť vajíčko papierové. Deťom sa táto maličká zmena páčila. Každé vajíčko bolo iné a zároveň každé bolo krásne vyzdobené rôznou technikou. Súťaže sa zúčastnili žiaci všetkých tried. Pri vyhodnocovaní sme to mali veľmi ťažké a preto sme sa rozhodli, že odmeníme všetkých, ktorí sa súťaže zúčastnili. Na všetkých čakala sladká odmena. Ozdobené vajíčka nám takto krásne zdobili priestory našej školy. Tešíme sa, čo prinesie budúci rok.

               

              V Podolínci 3.5.2021                                         Mgr.M.Faltičková

            • Riaditeľské voľno

            • Riaditeľ školy oznamuje, že dňa 06.05.2022 (pi) udeľuje riaditeľské voľno podľa §150 ods. 5 zákona č.245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Vyučovanie pokračuje v pondelok 09.05.2022.