• Novinky

            • Poď na TEENage acade#MY !

            • Srdečne pozývame všetkých mladých a ich rodičov na historicky prvú TEENage akadémiu. Vytvárame priestor pre rodičov a teenagerov pri nachádzaní cesty k sebe. Konferencia sa uskutoční 21. októbra od 13:00 hod. v M Aréne v Prešove. Počet miest je limitovaný, preto neváhaj a prihlás sa čo najskôr. Prihlasovanie trvá do 10. októbra 2023. Bližšie informácie TU.

            • Návšteva kaštieľa Strážky

            • Krásne jesenné počasie sme využili na výlet za poznaním nášho regiónu. Kaštieľ Strážky je národná kultúrna pamiatka nachádzajúca sa v meste Spišská Belá, v miestnej časti Strážky. Kaštieľ je skvostom renesančnej architektúry na Slovensku. Bol domovom významného uhorského maliara Ladislava Mednyánszkeho. Jeho diela, ale aj mnohé iné môžeme obdivovať v stálej expozícii kaštieľa. Kaštieľ obklopuje nádherný anglický park, z jednej strany ohraničený riekou. Využili sme ponuku Slovenskej národnej galérie, ktorá ponúka pre školy rôzne výchovno-vzdelávacie programy a vybrali sme sa dňa 28. 09. 2023 so žiakmi zažiť netradičnú prehliadku kaštieľa pod názvom „Skryté záhady v kufri“. Cesta vlakom ubehla rýchlo. Nasledovala prechádzka a už sme s očakávaním vstupovali do nádvoria s veľkou studňou uprostred. Sprevádzali nás galerijné pedagogičky a my sme pomocou starého zabudnutého kufríka odhaľovali minulosť a spoznávali majiteľov kaštieľa. Výlet naplnil naše očakávania a tešíme sa na ďalšie zážitky.

                                                                                                                       Mgr. Monika Pavlíková

               

            • Didaktické hry

            • Didaktické hry sa začali vyhlásením poplachu, kde všetky triedy mali v čo najkratšom čase opustiť školu. Na školskom dvore sa konal nástup s oboznámením žiakov o priebehu didaktických hier. Presun do lesa bol sprevádzaný diskusiami o prírode, všímaním si okolia a osvojovaním si základných činností súvisiacich s pohybom a pobytom v prírode. Rozoznávanie listnatých a ihličnatých stromov. Presunuli sme sa na miesto s ohniskom, na ktorom si žiaci vyskúšali založiť oheň. Popritom si porozprávali o pravidlách rozkladanie ohňa v prírode a s nebezpečenstvom s tým spojené. Športovými aktivitami sme rozvíjali u žiakov telesnú zdatnosť a pohybovú výkonnosť v prírodných podmienkach. Hádzali s penovými šípkami, chytali loptu do košíčkov. Pridali sme k tomu vytrvalostný beh a preskok cez potok. Taktiež sme sa zamerali na poskytnutie prvej pomoci pri uštipnutí hadom, kde sa žiaci naučili rozlišovať situácie v prípade ohrozenia zdravia a života. Naučili sa aj rozpoznávať hady žijúce v našich podmienkach. Na ochranu života a zdravia bola zameraná aj diskusia o správaní sa v búrke, o jej možných  nebezpečenstvách a následkoch. Ako odmenu si žiaci opiekli jablká, vytvorili si obrázky z prírodnín a prežili príjemný, tvorivý a náučný deň v prírode. Mgr. Zuzana Valovičová