• Novinky

            • Prednes poézie - najmladšia kategória

            • 13.05.2022

              Po covid-ovej dobe sme sa na chvíľu ponorili do detského prednesu, ako kedysi mi dospelí do chvíľky poézie a prózy. Z deti sa stali vážení recitátori, umelci, ale aj učitelia. Prípravu zobrali veľmi vážne, preto aj porota (PaedDr. A. Živčáková, Mgr. L. Pardusová, Mgr. A. Dicová), to mala pri vyhodnotení naozaj ťažké. Súťaže sa zúčastnili žiaci z variantu B, 1. ročníka, 2. ročníka a 4. ročníka. Aj keď všetci nemohli vyhrať, najlepšiu známku - jednotku, si vyslúžili všetci recitátori.  

              Výsledky:

              1. miesto: Libuša Jeleňová, 4. ročník (D. Hevier - Zlé deti prídu do pekla)

              2. miesto: Onur Dunka, 4. ročník  (K. Bendová - Bola raz jedna trieda)

              3. miesto: Kristína Mirgová, 2. ročník  (D. Hevier - Bitkárka)

              Cena útechy – Valentína Červeňáková

              Cena poroty – Kevin Mirga

               

              Výhercom gratulujeme!  Mgr. A. Schützová

                                                                                                     

            • Výtvarná súťaž: Mária – naša matka a pomocnica.....

            • Zapojili sme sa do výtvarnej súťaže, ktorú realizuje Spojená škola Svätej rodiny v Bratislave. Témou bola "Panna Mária – naša matka a pomocnica....."

              A takto zobrazili našu matku žiaci 8a. a 9.a  Simona Mišalková, Boris Mirga, Martin Kukurica a Laura Oračková.

                                                                                                                                                                Mgr. M.Faltičková

            • Rozprávkový hrniec

            • Ďakujeme divadlu "Portál" z Prešova za radosť, ktorú dnes priniesli do našej školy.

              Rozprávky (Červená čiapočka, Snehulienka a sedem trpaslíkov, O medovníkovom domčeku), ktoré si dnes žiaci pozreli, nás preniesli do čarokrásneho detského rozprávkového sveta.

            • Stretnutie s kapitánom Ing. Milanom Ženčuchom

            • Dňa 03.05. 2022 k nám, do našej školy zavítala vzácna návšteva pán kapitán Ing. Milan Ženčuch. Pracuje ako preventista, navštevuje rôzne školy a takouto formou sa prihovára deťom, žiakom a študentom. Jeho snahou je eliminovať, čo možno v najvyššej miere negatívne vplyvy okolia. Prednáša o negatívnych účinkoch alkoholu, drog, šikane, sexuálnom zneužívaní.....

              Sme vďační, že nás navštívil, žiaci si jeho prednášku veľmi pochvaľovali!

                                                                                          PaedDr. Mária Galajdová - výchovný poradca

            • Šikovné, pracovité dievčatá

            • Šikovné ruky dievčat na pracovnom vyučovaní

              Dievčatá 6-9.ročníka počas hodín pracovného vyučovania predviedli skvelý výkon v zaobchádzaní s ihlou a niťou. Obšívaním rôznych tvarov vystrihnutých z farebného filcu, prišívania gombíkov, nalepovania vytvorili krásny obraz farebnej dedinky. Začiatky boli ťažké, nedarilo sa, strihalo, opravovalo, páralo. Ale vďaka trpezlivosti p. uč. Hančárovej a Faltičkovej a samozrejme trpezlivosti a šikovnosti žiačok sme všetky s výsledkom veľmi spokojné.

               

              Podolínec 9.5.2022                            Mgr. M. Faltičková

            • Veľkonočné vajíčka

            • Súťaž o najkrajšie veľkonočné vajíčko

              Aj tento rok sa nám podarilo zrealizovať súťaž o najkrajšie veľkonočné vajíčko. Tento rok bolo podmienkou vyzdobiť nie klasické (polystyrénové, vyfúknuté vajíčko), ale vyzdobiť vajíčko papierové. Deťom sa táto maličká zmena páčila. Každé vajíčko bolo iné a zároveň každé bolo krásne vyzdobené rôznou technikou. Súťaže sa zúčastnili žiaci všetkých tried. Pri vyhodnocovaní sme to mali veľmi ťažké a preto sme sa rozhodli, že odmeníme všetkých, ktorí sa súťaže zúčastnili. Na všetkých čakala sladká odmena. Ozdobené vajíčka nám takto krásne zdobili priestory našej školy. Tešíme sa, čo prinesie budúci rok.

               

              V Podolínci 3.5.2021                                         Mgr.M.Faltičková

            • Riaditeľské voľno

            • Riaditeľ školy oznamuje, že dňa 06.05.2022 (pi) udeľuje riaditeľské voľno podľa §150 ods. 5 zákona č.245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Vyučovanie pokračuje v pondelok 09.05.2022.

            • Veľkonočná manikúra

            • Prípravy na Veľkú noc sú v plnom prúde. Tak ako maľované kraslice mali by byť v pozore aj nechty a manikúra. Ak ste si doteraz lámali hlavu nad tým, akú manikúru zvoliť k tejto špecifickej udalosti a radi by ste šli do niečoho farebného a veselého, máme pre Vás inšpiráciu. Študentky odboru pedikúra - manikúra spolu s majsterkou udávajú tohtoročné trendy.

            • Apríl v hornom internáte

            • Deti radi skúšajú svoju zručnosť, kreativitu pri spoločnej práci. Pri práci s drôtom sa kreativite medze nekladli a výtvory sú celkom slušné. Tiež práca s prstovými farbami bola zaujimavá a zábavná. V skupine nám nuda nehrozi. Vždy si nájdeme prácu, alebo vhodnu zábavu, ktorá nás baví.                                 Mgr. Purgelová

            • Finančná gramotnosť 2.stupeň

            • 01.04.2022 sa do finančnej sféry ponorili aj žiaci 2. stupňa. Na upútanie pozornosti sme využili rozprávku: Ako vlkovi nedobre ukuli hlas (5penazi.sk). Spoločne sme prešli pravidla nakupovania a reklamácie tovaru - prezentácia. Žiaci aj pani učitelka si porozprávali svoje príbehy, ktoré ich postihli pri nakupovaní a reklamovaní veci. Aby to nebola nuda, zahrali sme si reálne scénky pri reklamovaní mobilu, topánok a hodiniek. Všetko sme si zhrnuli v tajničke, ktorú po skupinách žiaci vypĺňali. Najlepší lúštitelia dostanú sladkú odmenu.                                                                                                                                                                           Mgr. A. Schützová

            • 28.03. Deň učiteľov

            • My sme bez vás len deti,  a škola bez vás len budova. Preto ak sa tradícia zachová bude tu jeden deň, ktorý bude patriť vám len.

              Tak poďme spolu ďalej, kým sme tu my žiaci, je tu nádej, že nás niečo naučíte. Nebojte sa, ukážte nám cestu a my sa nestratíme.

            • Marec v internáte u p. Helenky

            • V mesiaci marec si častejšie sadáme ku knihe a spoločne z našej knižnice vyberáme rôzne zaujímavé príbehy. Čítame rozprávky, básne, rečňovanky, príbehy z Biblie. Našim cieľom je porozumieť čítanému textu a vytvoriť si pozitívny vzťah ku knihám. 

              V našej skupine je samozrejmosťou, že sa modlíme ráno, večer a tiež len tak keď cítime potrebu. V týchto ťažko skúšaných časoch je pre nás modlitba potreba, ako posilniť duchovno v nás. Tentoraz sa zvlášť modlíme za rodičov, učiteľov, vychovávateľov, za ukončenie vojny a  pokoj na Ukrajine.                                                                                                                                                                 

              Dňa 22.3. si pripomíname svetový deň čistej vody. Posedením pri pohári čistej vody sme si pripomenuli dôležitosť tejto vzácnej tekutiny. Je potrebné neustále deťom pripomínať, aká je voda pre náš život dôležitá. Šetriť a vážiť si každú kvapku.                                                              Mgr. Purgelová

            • Finančná gramotnosť 1.stupeň

            • 24.03.2022 sme sa so žiakmi 1.stupňa (variant A, B aj C) preniesli do sféry peňazí. Pozreli sme si krátky príbeh o Adamovi a Jurkovi. Porovnali sme ich príbeh, ako zaobchádzajú s peniazmi. Učili sme sa peniaze poznávať, porovnať, rátať. Zistili sme, kto si na čo šporí peniažky. Urobili pár cvikov podľa rátania Danky. Nakoniec sme si vyrobili pokladničku - prasiatko, do ktorého sme nalepili získané peniaze. Pani učiteľky nám ich pomohli zrátať. Väčšie deti vypracovali pracovný list o nakupovaní. Všetkých žiakov sme odmenili malou sladkosťou.                                                                                                                                                                 Mgr. A. Schützová

            • Čitateľský oriešok

            • Aj tento rok sme sa zapojili do čitateľskej súťaže s názvom "Čitateľský oriešok". Hľadáme cestu, ako podporiť u svojich žiakov pozitívny vzťah ku knihám a radi by sme sa presvedčili, či prečítaným textom žiaci skutočne rozumeli. Prelúskali sme sa dvoma veselými príbehmi a našli sme v nich odpovede na jednoduché aj zložitejšie otázky, ktoré sme zapísali do otázok za textom. V úlohách si žiaci precvičili čítanie s porozumením, vnímanie medzipredmetových vzťahov a logické myslenie. Súťaž tiež rozvíja ich predstavivosť a obrazotvornosť. Potom sme sa zahrali  na umelca a vymysleli postavičkám z 2 príbehov jedno spoločné dobrodružstvo a nakreslili sme  ho na jeden výkres. Vo výtvarnej časti museli žiaci zapojiť svoju fantáziu a prepojiť dva príbehy do jedného. Žiakom sa pri lúskaní textov veľmi darilo a výsledkom sú vypracované otázky a krásne výtvarné práce. Dúfame, že sa na nás usmeje šťastie a naši žiaci získajú možno aj pekné diplomy od nakladateľstva RAABE alebo hodnotné ceny.                                        Mgr. Michaela Faltičková                                     

            • Krížové cesty

            • Ďakujeme Ti, Pane Ježišu za modlitbu krížovej cesty. Ďakujeme za Tvoj príklad, že si nám ukázal, ako prijímať a niesť to, čo je v našom živote ťažké.

            • Odpust sv. Klementa Hofbauera

            • Dňa 17. marca 2022 sme na našej škole slávili odpust nášho patróna sv. Klementa Máriu Hofbauera, ktorý bol rozdelený do dvoch častí: Kvíz o sv. Klementovi Hofbauerovi a sv. omša so spomienkou na nášho patróna. Všetci sme sa na tento deň veľmi tešili, pretože naposledy sme ho slávili v roku 2019. V rokoch 2020 a 2021 kvôli celosvetovej pandémii Covid-19 a prísnym protipandemickým opatreniam sme tento slávnostný deň nemohli realizovať. Ale dnes sa to podarilo. Kvíz o sv. Klementovi tvorila vedomostná časť a súťažná časť. Žiaci boli rozdelení do piatich skupín (6 až 7 súťažiacich) rôznej vekovej kategórie. Vedomostná časť bola zameraná na základné informácie zo života sv. Klementa. Žiaci po prečítaní textu vypracovali test s otázkami. Ďalej ich úlohou bolo z viacerých obrázkov vybrať správny podľa zadania (určiť ktorý je sv. Klement, náš kláštor, oltár kláštora, obraz Matky ustavičnej pomoci, a ktoré obrázky súvisia so životom sv. Klementa). V hudobnej vedomostnej časti žiaci na základe počúvania melódie pesničky určili správny názov piesne. Pozornosť žiakov sme si preskúšali pomocou prezentácie v PowerPointe, kde bolo ich úlohou zistiť a zapísať číslo obrázku, ktoré bolo vymenené. V súťažnej časti bolo úlohou žiakov poskladať portrét sv. Klementa (puzzle), poskladať drevené puzzle s dvanástimi geometrickými tvarmi, chytiť čo najviac rybičiek na udicu a so zaviazanými očami hmatom uhádnuť čo je to za predmet. No a poslednou súťažnou úlohou bola „Zhodneme sa v správnej odpovedi“? Dvom žiakom z každej skupiny bolo položených šesť otázok. Ich úlohou bolo správne odpovedať na položenú otázku zdvihnutím kartičky s odpoveďou áno alebo nie. Všetci žiaci po skončení kvízu dostali maličkú sladkosť. Prvé tri miesta boli ocenené sladkou a praktickou „odmenou“.  O 10:30 h sme sa presunuli do kláštorného kostola, kde sme spoločne slávili slávnostnú sv. omšu. Na záver sv. omše sme si uctili nášho patróna piesňou „Svätý Klement oroduj za nás“, ktorú zložila naša pani učiteľka PaedDr. Alena Živčáková. Veríme, že tradícia slávenia odpustu nášho patróna bude pokračovať aj v ďalších rokoch. Počas celého trvania slávnosti boli dodržané všetky príslušné aktuálne protipandemické opatrenia a odporúčania ÚVZ.

                                                                                                                        Mgr. Andrea Dicová

                                                                                                                               

            • Plánované rodičovstvo

            • Neustále sa snažíme akoukoľvek formou pracovať s našimi žiakmi. V rámci výchovného poradenstva si vždy nájdeme čas sa spolu porozprávať na rôzne zaujímavé témy, pozrieme si krátke videá. Máme vždy k dispozícii názorné ukážky. Aj naposledy sme sa venovali témam ako sú plánované rodičovstvo, zdravý spôsob života detí a mládeže, taktiež ako bojovať za naše duševné zdravie. Nezabúdame ani na stále aktuálnu tému Covid 19, aj naďalej musíme byť všetci zodpovední....Nevinný                                      PaedDr. M Galajdová