• Novinky

            • List Ježiškovi

            • Znova sa nám blížia najkrajšie sviatky v roku - Vianoce. Už viete, čo by ste chceli pod stromček? Živé zvieratko, lego, bábiku, zaujímavú knihu,  lyže. Ale aj šťastie, zdravie, to boli najčastejšie želania deti. Či sa im všetky túžby a želania naplnia ukáže až 24. december. Na adrese 99 999 Ježiško už čaká na tvoje želania. (Mgr. Pardusová)

            • Červené stužky

            • Žiaci Spojenej školy sv. Klementa Hofbauera internátnej v Podolínci sa aktívne zapojili do pätnásteho ročníka kampane Červené stužky. Cieľom kampane bolo zvýšiť vedomostnú úroveň žiakov, aby pochopili problematiku HIV/AIDS, uvedomili si nebezpečenstvo vírusu HIV a choroby AIDS.

              V rámci kampane sme uskutočnili nasledujúce aktivity:

              • Zviditeľnili sme 1. december Svetový deň boja proti AIDS aktivitami podľa metodickej príručky kampane. K problematike HIV, AIDS sme pripravili so žiakmi nástenku a  diskutovali o téme na hodinách biológie a na hodinách občianskej náuky.
              • Vzhľadom na to, že je potrebné zabezpečiť ochranu zdravia žiakov aj zamestnancov škôl, počas pandémie Covid19 sa organizovala odborná prednáška a následne beseda na tému HIV/AIDS, kde bola žiakom vysvetľovaná problematika HIV/AIDS, štruktúra vírusu HIV, ako sa vírus prenáša, aké sú príznaky choroby, liečba a prognóza pre jednotlivé triedy samostatne na hodinách biológie – žiaci špeciálnej základnej školy a žiaci odborného učilišťa na hodinách občianskej výchovy.
              • V OU sa nám podarilo zorganizovať prednášku na tému duševné zdravie a závislosti a tiež na tému obchodovanie s ľuďmi pod vedením nášho koordinátora drogovej prevencie samostatne v každej triede za dodržania epidemiologických opatrení.
              • Na vybraných hodinách v jednotlivých triedach ŠZŠ bol premietnutý kreslený film Two little girls – Dve malé dievčatá, po ktorom nasledovala so žiakmi krátka diskusia. Žiakom OU bol premietnutý film Obchodovanie s ľuďmi z roku 2011, po ktorom tiež nasledoval krátky rozhovor o danej problematike.
              • V OU v súlade s metodikou prezentácie filmu Anjeli na hodinách občianskej náuky premietnutý tento film samostatne v každej triede, po ktorom nasledovala diskusia k filmu a znovu pripomenutie kampane Červené stužky pomocou plagátu a letákov.
              • Výchovný poradca sa zapojil do kampane Červené stužky premietnutím film Príbehy anjelov, ktorý je pokračovaním filmu Anjeli. Cieľom besedy bolo formovať pozitívny postoj mladých ľudí k problematike HIV/AIDS, zamyslieť sa nad príbehmi dospievajúcich mladých ľudí nakazených HIV.
              • V termíne od 25. 11. do 1. 12. 2021 sme za zaoberali výrobou a nosením červených stužiek.

                                                                                                                                           Mgr. Slavomíra Hančárová

            • Deň jablka

            • Vedeli ste o tom, že existuje Deň jabĺk? Je to 21. október. Jabĺčka si takýto deň určite zaslúžia, pretože patria medzi najzdravšie druhy ovocia. Jablko povzbudzuje nervový systém, minerálmi a vitamínmi posilňuje organizmus a môžu si ho dopriať aj pacienti s cukrovkou. Podstatná myšlienka tohto dňa  spočíva v tom, aby človek nikdy nezabudol, že jablko predstavuje symbol fyzickej, kultúrnej a genetickej pestrosti. Jablko sa na Slovensku stalo symbolom boja proti rakovine a inšpiráciou zdravého životného štýlu. Prezentáciu jablka v rôznych pochutinách pripravilli študenti pod vedením Mgr. Nadeždy Hlinkovej.

            • Oznam o otvorení prevádzky ŠZŠ a OU

            • Riaditeľ Spojenej školy sv. Klementa Hofbauera internátnej na základe usmernenia a odporúčania RÚVZ v Starej Ľubovni a v súlade s materiálom "Návrat do škôl 2021" 

              otvára prevádzku v Spojenej škole sv. Klementa Hofbauera internátnej (ŠZŠ, OU) od 08.11.2021 (po).

              Internát ostáva mimo prevádzky do odvolania.

            • Zdravý životný štýl

            • Počas mesiaca október sa žiaci a učitelia venovali téme „Zdravá strava a zdravý životný štýl.“ Tak ako rodičia aj my, naša škola, chcela prispieť k správnemu vedeniu detí a spoznávaniu základných pravidiel zdravého stravovania a nakupovania zdraviu prospešných potravín. Cieľom bolo napraviť zlozvyky a hrubé chyby v stravovaní: sladené nápoje, čipsy, množstvo sladkostí. Rozprávali sme sa o rôznych druhoch zeleniny a ovocí, následne ich využitie, spracovanie. Žiaci chceli veľa rozprávať a tu sa mohli so svojimi názormi, postrehmi zo života s radosťou podeliť aj s ostatnými. Dievčatá pripravili krásne naaranžované ovocné taniere, ktoré rozniesli do všetkých tried . Na základe nadobudnutých informácií sa žiaci rozdelili na dve skupiny. Jedna skupina mala pripraviť plagát zdravých potravín. Druhá skupina mala pripraviť plagát nezdravých potravín z výstrižkov reklamných letákov. Taktiež pri príležitosti dňa jabĺk 21.10. sme pripravovali  chutné pochúťky z jabĺk, ktoré deťom veľmi chutili a dozvedeli sa niekoľko užitočných informácii o tomto chutnom ovocí. V závere sme si  zrekapitulovali čo všetko zahŕňa životný štýl, ako sa prejavuje na ich zdraví. Dodržiavaním zásad zdravého životného štýlu sa nám telo odmení nielen zdravím, ale aj dobrým pocitom. Dosiahneme sviežeho a zdravého vzhľadu, dobrú psychickú pohodu i vyššiu odolnosť voči chorobám. Mgr. M. Faltičková

            • 21.10. Deň jabĺk

            • Varíme a tvoríme...

              Deň pôvodných odrôd jabĺk je inšpirovaný britským Apple Day, ktorý sa oslavuje od roku 1991. Tento deň je každoročnou oslavou jabĺk. Ide o oslavou jabĺk a produktov, ktoré sa z nich dajú vyrobiť. Od sladkých aj slaných koláčov, cez netradičné polievky, kompóty i mušty. Jablká obsahujú značné množstvo vlákniny, preto sú vhodné ako potravina ktorá očisťuje organizmus, znižujú hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Obsahujú tiež rad antioxidantov, ktoré znižujú riziko ochorenia na rakovinu. Majú omladzovací a regeneračný účinok.

              • znižujú krvný tlak a hladinu cholesterolu
              • posilňujú imunitný systém, srdce, a krvný obeh
              • stabilizujú hladinu cukru v krvi
              • podporujú trávenie
              • čistia čreva

              Podľa posledného výskumu amerických vedcov z Cornell University v New Yorku stačí, aby človek zjedol len jedno jablko denne a väčšina chorôb vrátane rakovinových ochorení má menšiu šancu ohroziť ho.

            • Jeseň v internáte

            • u pani vychovávateľky Helenky

              Príjemnou jesennou prechádzkou sme s deťmi relaxovali a nazbierali gaštany. Šikovné deti vyrobili z gaštanov rôzné postavičky. Priestory internátu sme si vyzdobili jesennými nástenkami a venčekom. Máme z toho radosť. 

            • Oznam o prerušení prevádzky SŠKHI

            • Riaditeľ Spojenej školy sv. Klementa Hofbauera internátnej na základe usmernenia a odporúčania RÚVZ v Starej Ľubovni a v súlade s materiálom "Návrat do škôl 2021" 

              prerušuje prevádzku v Spojenej škole sv. Klementa Hofbauera internátnej (ŠZŠ, OU i internát) od 25.10.2021 (po) do 08.11.2021 (po) z dôvodu potvrdených prípadov covid-19 a z preventívnych dôvodov súvisiacich so šírením ochorenia covid-19.

              Nástup žiakov do škôl po prázdninach 08.11.2021 (po).

            • Október

            • mesiac úcty k starším

              Tak ako končí leto a začína jeseň, prichádza staroba nenápadne a pomaly. Nedá sa jej vyhnúť. Staroba je výzva a neznamená koniec životnej aktivity.

              Mesiac október by mal byť pre nás všetkých  pripomienkou, ako si uctiť starších ľudí v našom okolí. Starnutie je zákonitý, všeobecný jav, ktorému podliehajú všetky živé organizmy, teda aj my ľudia. Je to nezvratný a postupný proces v našom živote. Úcta k starším ľuďom by mala byť predovšetkým prirodzenou súčasťou nášho života, mala by byť spontánna a nenásilná. Starší ľudia si ju zaslúžia, pretože vekom nadobudli rôzne skúsenosti, ktoré odovzdávajú nám, mladším. Úcta k tým, ktorí tvrdo pracovali, aby sa nám žilo lepšie. Úcta k tým, ktorí sa každý deň vzdávali radostí, ktoré im život ponúkal, aby urobili šťastnými nás, ich deti. Človek sa učí celý život a najlepším učiteľom sú jeho najbližší, rodina, rodičia, či starí rodičia.

              Mnohí z nás zabúdajú na tak jednoduché a zároveň ťažké slovo – slovo ĎAKUJEM. Slovo, ktoré patrí každému jednému z vás, ktorí ste v strednom veku plnohodnotne prežívali svoj život a pritom podávali pomocnú ruku nám mladším. Pri tejto príležitosti naši šikovní žiaci vyrobili milý darček, ktorý odovzdali svojím starým rodičom.

            • Záložka do knihy

            • už tvoríme

              12. ročník: Očarujúci svet knižných príbehov, rozprávok a básní... Pomaly sa blíži zima a práve v tomto období čoraz častejšie siahame po tichom spoločníkovi, ktorým je kniha. Neodmysliteľnou súčasťou knihy je záložka. V mesiaci október, ktorý bol vyhlásený za Medzinárodný mesiac školských knižníc prebiehal 12 ročník projektu Záložka do knihy spája školy. Všetci sa veľmi tešili na zhotovenie záložiek a škola sa na mesiac  premenila na svet rozprávok a príbehov. Fantázii sa medze nekládli a žiaci počas hodín pracovného vyučovania využitím rôznych technik zhotovovali záložky pre svojich kamarátov z partnerskej školy ŠZŠ Čierny Balog. Tohto ročnou témou je  Očarujúci svet knižných príbehov, rozprávok a básni. Celý projekt je jednou krásnou myšlienkou nielen o propagácii čítania, ale vedie najmä k rozvíjaniu priateľstiev medzi sebou navzájom. Komunikácia s koordinátorkou partnerskej školy bola na vynikajúcej úrovni. Radí sa aj v budúcnosti do projektu zapojíme.

            • Začiatok školského roku 2021/22

            • Milí rodičia a žiaci!

              Tešíme sa na Vás 2. septembra 2021 (vo štvrtok).

              Príchod žiakov do školy do 8,00. Začíname sv. omšou o  8,30 vo farskom kostole v Podolínci. Slávnostný začiatok školského roku bude pokračovať v triedach Spojenej školy sv. Klementa Hofbauera internátnej. Po ňom žiaci odchádzajú domov.

              Vstup rodičov do školy je povolený len so súhlasom riaditeľa školy a po predložení vyhlásenia o bezpríznakovosti. Upozorňujeme všetkých na nutnosť nosiť rúška!

              V piatok 3. septembra príchod žiakov do školy do 7,30, pokračujeme triednickými hodinami. Končíme o 11,00.

                Od 6. septembra (pondelok) postupujeme podľa rozvrhu, príchod žiakov do školy do 7,30.