• Novinky

            • Pohybom k zdraviu

            • Pohybová aktivita je jedným z najvýznamnejších determinantov zdravia. Za predpokladu, že je pohybová aktivita vykonávaná pravidelne, s dostatočnou intenzitou a dlhodobo má mnoho prínosov pre zdravie človeka. Svetový deň – Pohybom k zdraviu bol vyhlásený Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) v roku 2002, pripomíname si ho každoročne 10. mája. Táto celosvetová iniciatíva je zameraná na zvýšenie povedomia verejnosti o význame pravidelnej pohybovej aktivity a jej benefitoch pre zdravie. Poukazuje a upozorňuje na nedostatočnú fyzickú aktivitu ako aj na súčasný sedavý spôsob života ako jeden z hlavných rizikových faktorov chronických neprenosných ochorení. V súčasnosti je na Slovensku, ale aj vo svete vysoké percento populácie, ktorá sa nevenuje žiadnej zdraviu prospešnej pohybovej aktivite. Pre všetkých pritom existuje jednoduché riešenie – týmto riešením je 30 minút pohybu s primeranou intenzitou každý deň. Pohyb je nenahraditeľným prostriedkom pre každého človeka v rámci prevencie chronických civilizačných ochorení a pre spoločnosť predstavuje najmenej nákladný preventívny prostriedok na predchádzanie chronickým ochoreniam a zlepšenie zdravia obyvateľstva. Preto sme sa v tento deň rozhodli na našej škole urobiť rozcvičku na školskom dvore. Všetci sme sa po veľkej prestávke stretli na školskom dvore, kde sme si na začiatku povedali o dnešnom dni, prečo je dôležitý pohyb. Rozvičku sme začali behom, ktorý sme neskôr doplnili zaujímavou športovou aktivitou. Všetci sme sa s radosťou zapojili. Počasie bolo krásne, svietilo slniečko a bolo príjemne teplo. Sme radi, že aj takouto aktivitou budujeme u našich žiakov pozitívnejší prístup k cvičeniu a uvedomeniu si, že pohybom prispievame k zdraviu nášho tela.

                                                                                                                       Mgr. Andrea Dicová

            • Modlitbový deň detí a mládeže za mier a pokoj vo svete

            • „Modlite sa ruženec každý deň, aby ste získali pokoj pre svet a koniec vojny.“

              13. mája 1917 týmito slovami uzatvára Panna Mária svoje posolstvo vo Fatime

              Svätý Otec František vyhlásil rok 2024 za rok modlitby ako prípravu na Jubilejný rok 2025, ktorého svätá brána sa otvorí už v decembri. Sme pozvaní nanovo oživiť život modlitby vo svojich farnostiach, spoločenstvách i rodinách. Zároveň Svätý Otec František vyhlásil aj „Prvý svetový deň detí“, ktorý sa uskutoční 25. a 26. mája v Ríme. Téma prvého ročníka znie: „Hľa, všetko robím nové“. V posolstve deťom sa Svätý Otec dotkol okrem iného aj dôležitosti modlitby: “A teraz vám chcem zveriť dôležité tajomstvo: aby ste boli skutočne šťastní, musíte sa modliť, veľa modliť a každý deň, pretože modlitba nás spája priamo s Bohom. Napĺňa naše srdce svetlom a teplom a pomáha nám robiť všetko s dôverou a pokojom.“ Táto výzva Svätého Otca k modlitbe nás ešte viac upevnila v rozhodnutí naďalej zjednocovať a povzbudzovať deti a mládež k modlitbe, zvlášť v týchto časoch vojen a nepokoja a tak vyprosovať pokoj a mier vo svojich srdciach, rodinách, spoločenstvách a na celom svete. Radi by sme sa duchovne spojili aj s touto výzvou Svätého Otca a venovali modlitby detí a mládeže aj na tento úmysel. Nakoľko výzva k modlitbe je základom fatimského posolstva, touto aktivitou chceme zároveň odpovedať na prosbu Panny Márie vo Fatime k modlitbe, obeti a adorácii za záchranu sveta. Panna Mária sa 13. mája prihovorila práve cez malých pastierikov ku všetkým deťom, mladým i dospelým. Aj my sme sa dňa 13. mája 2024 na 107. výročie zjavení Panny Márie vo Fatime zapojili modlitbou svätého ruženca do tejto modlitbovej výzvy. Veríme, že spoločným úsilím o znovuobjavenie sily a účinnosti modlitby posvätného ruženca prispejeme k väčšiemu pokoju a mieru vo svete.

                                                                                                                       Mgr. Andrea Dicová

            • Rómsky hlas

            • Dňa 7.5.2024 osvetové stredisko v Starej Ľubovni zorganizovalo spevácku súťaž Rómsky hlas pri príležitosti dňa Rómov. Zúčastnili sa jej žiaci všetkých typov škôl v našom okrese. Z našej školy boli štyria žiaci. Ján Mirga, Seherezáde Dunková, Adam Červeňák a Martin Kukurica. Hudobný sprievod robili: Pán Kacvinský, Mgr. Monika Pavlíková a Alena Živčáková.

              Naši žiaci sa umiestnili nasledovne.

              1. kategória v speve rómskych a ľudových piesní sa Ján Mirga umiestnil na 3. mieste

              3. kategória v speve rómskych a ľudových piesní sa Martin Kukurica, Adam Červeňák umiestnili na 2. mieste. Každé malé víťazstvo prináša radosť všetkým.

                                                                                                                        PaedDr. Alena Živčáková

            • Deň Zeme

            • Aj Zem má svoj sviatok, ktorý každoročne slávime 22. apríla. Je to najväčšie environmentálne hnutie na svete, ktoré sa zameriava na propagáciu a podporu ochrany životného prostredia. Deň Zeme sa stal globálnym fenoménom, ale stále počíta s miestnymi iniciatívami, ktoré demonštrujú silu zmeny na úrovni jednotlivca. V tento deň sa milióny ľudí na celom svete spájajú s cieľom poukázať na environmentálne problémy, znečistenie a klimatickú krízu, ktoré ohrozujú ľudstvo aj našu planétu. Medzinárodná platforma Earth Day odporúča zaviesť do každodenného života pár zmien. Napríklad nás vyzýva na obmedzenie používania plastov, šetrenie vodou, kúpu lokálnych potravín, používanie prírodných hnojív či zapojenie sa do dobrovoľníckych činností. Nezabúdajme, že každý deň môže byť Dňom Zeme a veďme k úcte a láske k našej planéte aj svojich najbližších! Deti sú našou budúcnosťou a aj pre nich a aj s nimi by sme mali riešiť otázku životného prostredia. Všetci by sme si priali, aby sa naše deti mali ešte lepšie, bez toho aby sme si niečo museli odopierať. Príroda nám však hrozí a pri súčasnom vývoji je možné, že až ona nám nastaví limity, ktoré môžu byť pre spoločnosť bolestivé. Možno by sme mali prehodnotiť svoje potreby, žiť jednoduchšie a skromnejšie. Potom sa budeme približovať k trvalej udržateľnosti. Skúsme to, krok po kroku. Aj naša škola sa rozhodla zapojiť do tejto aktivity. V dôsledku nepriaznivého počasia sme upratovanie okolia a areálu našej školy realizovali až 2. mája. Všetci, ktorí sme boli v ten deň škole, sme svojou činnosťou, či už zbieraním odpadkov, pozametaním chodníkov od kamienkov, rýľovaním, okopávaním, sadením alebo akoukoľvek inou činnosťou prispeli k skrášleniu areálu našej školy. Unavení, ale s dobrým pocitom, že sme aspoň niečo urobili pre našu Zem. Veríme, že u žiakov aj takýmito činnosťami budujeme lepší vzťah k prírode, jej udržiavaniu a ochrane. Téma ochrany životného prostredia môže byť pre mnohých obrovskou výzvou, aj z dôvodu, že sa zmena zdá byť veľmi vzdialená, keď čelíme globálnych ekologickým problémom. Ale nezabúdajme – každá veľká zmena začína malými krokmi. Stačí, keď každý z nás urobí aspoň malú zmenu. Nečakajme na „správny čas“ – začnime dnes.

                                                                                                                      Mgr. Andrea Dicová